Șoferii români trăiesc un șoc de câteva săptămâni. Prețurile la carburanți cresc constant, iar în ultima vreme parcă au explodat. După vacanța de vară, pare-se că se întrec într-o cursă a scumpirilor.
Iar linia de finiș este pragul de 8 lei. La cum arată acum întrecerea, sunt șanse ca motorina să câștige această întrecere.
Luni, 3 octombrie, prețurile la carburanți practicate de Petrom arată că diferența dintre motorină și benzină s-a mărit, ajungând la 59 de bani.
După ce a fost și 7,35 lei/litru, prețul benzinei luni, 3 octombrie 2023, este de 7,22 lei, practicat de stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din Capitală. Potrivit Economica, la aceeași stație, prețul motorinei standard este de 7,81 lei/litrul.
Față de ziua precedentă, se observă o scădere nesemnificativă a prețului la benzină, de un ban pe litru. În schimb, motorina s-a scumpit cu cinci bani pe litru. Ultima modificare de preț avusese loc în 2 octombrie și a consemnat o ieftinire cu cinci bani pe litru la benzină.
Însă, asta numai după ce vineri, 29 seprembrie, s-a înregistrat o scumpire. În cazul motorinei, cu șapte bani pe litru.
Ultimele date de pe bursă arată că țițeiul Brent, cel de referință pentru piața europeană, are o cotație de 89,89 dolari pe baril. Benchmark-ul american WTI se tranzacționează la 88,16 dolari.
Sunt niveluri în ușoară scădere față de valorile maxime pe 2023, atinse în a doua parte a lunii septembrie.
Reamintim că Rusia și statele OPEC au decis sistarea producției de țiței, o măsură care începe să aibă drept efect în piață scumpirea carburanților.
Potrivit celui mai recent raport publicat de Comisia Europeană, prețul benzinei din România este cu aproximativ 22% mai mic față de media la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, iar la motorină, cu 15%.
Prețuri la carburanți sunt mai reduse față de anul trecut, când, pe fondul crizelor suprapuse din energie, au atins un record al ultimilor ani.
Conform celor mai recente date centralizate la nivelul Uniunii Europene, din 24 iulie, românii plătesc 1,358 euro pe litrul de benzină, în timp ce media UE este de 1,749 euro.
Citește AICI o interesantă analiză pe acest subiect.